5 motive pentru care ar trebui să porți încălțăminte de siguranță


Cercetările arată că aproximativ 25% din toate accidentele la locul de muncă implică rănirea piciorului. Un mediu de lucru nesigur, combinat cu lipsa echipamentului de protecție adecvat, poate duce la deteriorarea sănătății angajatului și la pierderea reputației angajatorului. În acest articol, veți afla de ce este important să respectați reglementările și să purtați încălțăminte de siguranță.

Aveți grijă de siguranța la locul de muncă

Purtarea echipamentului de protecție la locul de muncă este o problemă de siguranță. Studiile arată clar că un sfert din toate accidentele care au loc la locul de muncă sunt legate de leziunile picioarelor. Indiferent dacă sunteți angajator sau angajat, cu siguranță doriți să evitați acest scenariu. Din fericire, pantofii de siguranță sunt conceputi pentru a vă menține protejat la locul de muncă. În acest articol, am adunat toate motivele de top pentru care ar trebui să le porți. A munci!

# 1 Preveniți căderile și rănile

Indiferent unde lucrezi, există alunecări neașteptate, căderi accidentale și alunecări neprevăzute în orice profesie. Pentru a asigura o protecție adecvată împotriva accidentelor nefericite, merită să folosiți încălțăminte de protecție adecvată, care se caracterizează printr-o talpă adezivă și o benzi de rulare proiectate corespunzător. Datorită acestui lucru, podeaua nu mai este alunecoasă și locul de muncă devine mai sigur.

Încălțămintea de siguranță oferă protecție împotriva tăieturilor, arsurilor, impacturilor puternice, precum și căderilor care ar putea duce la fracturi osoase sau alte răni grave.

# 2 Oferă protecție împotriva șocurilor electrice

Electricitatea la locul de muncă prezintă multe riscuri. Pentru a reduce expunerea la un potențial șoc electric sau la acumularea de electricitate statică, purtați pantofi din materiale neconductoare, cum ar fi pielea sau cauciucul.

# 3 Oferă protecție împotriva arsurilor

Încălțămintea de siguranță poate oferi o protecție eficientă nu numai împotriva șocurilor electrice, ci și împotriva arsurilor periculoase cauzate de substanțe chimice sau alte substanțe periculoase care ar putea deteriora pielea picioarelor. Alege încălțămintea de siguranță din materiale solide, rezistente, care să prevină astfel de scenarii.

# 4 Ai grijă de eficiență

Oboseala cauzată de statul prelungit pe picioare poate fi o problemă serioasă în orice loc de muncă. În plus, mușchii obosiți ai picioarelor și picioarelor primesc un os atunci când angajatul nu poartă pantofi comozi de siguranță. Încălțămintea de siguranță proiectată corespunzător va oferi o amortizare și un sprijin adecvat pentru arc. Datorită acestui lucru, angajatul se va simți mai confortabil, iar mușchii nu vor mai fi supraîncărcați. Fără îndoială, acest lucru va afecta performanța muncii mai eficient și va crește siguranța.

# 5 Lucrează în conformitate cu regulile

Siguranța la locul de muncă ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare angajator. Dacă doriți să minimizați riscul de accidente, pur și simplu urmați reglementările aplicabile privind sănătatea și securitatea în muncă. Potrivit legii, angajatorul este obligat să ofere încălțăminte de lucru angajaților care operează direct mașini și dispozitive tehnice. Încălțămintea de protecție a muncii este necesară și în locurile care provoacă murdărirea intensă sau contaminarea încălțămintei prin impactul agenților radioactivi, chimici, precum și al materialului biologic. 

Diferite tipuri de încălțăminte de siguranță

Mediile de lucru pot varia foarte mult. Dacă vrei să profiti de toate beneficiile folosirii încălțămintei de siguranță, este important să asortezi corect perechea cu locul în care lucrezi.

Conform standardului EN ISO 2035, încălțămintea de siguranță poate fi împărțită în două tipuri de bază legate de potențiale pericole. Prin urmare, se disting încălțămintea de muncă (așa-numita de lucru) marcată cu simbolul „O” și încălțămintea de siguranță marcată cu simbolul „S”. Primul este dedicat utilizării de zi cu zi în locuri în care nu este necesară o protecție suplimentară a degetelor de la picioare. Al doilea este caracterizat de așa-numitul vârfuri care sunt rezistente la impact și la zdrobire. Datorită acestui fapt, oferă protecție împotriva strivirii degetelor prin cădere, obiecte grele sau materiale.

În plus, există două categorii de încălțăminte de siguranță. Prima categorie este formată din pantofi din piele sau din alte materiale neincluse în a doua categorie. Acesta, la rândul său, este alcătuit din pantofi din cauciuc și din plastic, adică complet vulcanizat și, respectiv, complet turnat.

De remarcat sunt și pantofii cu inserție de oțel, care funcționează bine în locurile în care există riscul de a călca pe obstacole ascuțite. Branțul astfel proiectat reduce suplimentar oboseala picioarelor și picioarelor. Există și pantofi cu o talpă intermediară mai flexibilă, articulată, care funcționează bine, de exemplu, atunci când lucrează ca instalator, păstrând în același timp capacitatea de a lucra confortabil, oferind în același timp protecție împotriva obiectelor ascuțite.

Nu subestima securitatea

Pantofii de siguranță special conceputi sunt cheia pentru o muncă sigură și eficientă. Merită să ne amintim că, în multe cazuri, încălțămintea obișnuită purtată în fiecare zi nu este capabilă să facă față tuturor provocărilor și pericolelor care așteaptă un angajat în mediul de lucru. Din păcate, accidentele au loc și nu pot fi întotdeauna evitate. Cu toate acestea, atunci când apar, purtarea pantofilor de siguranță potriviți va ajuta la prevenirea rănilor grave și periculoase.