Cum au intrat tocurile în canonul modei feminine?


Când ne imaginăm cum arată o femeie frumoasă, încrezătoare și sexy, locul principal din poza din fața ochilor noștri este ocupat de tocuri înalte. Tocurile înalte, care, potrivit caselor de modă, nu ar trebui să fie mai mici de 9 centimetri, au devenit un element de dorit al codului vestimentar în corporațiile mari și un atribut valoros al feminității în timpul întâlnirilor. Cine a inventat tocurile înalte și cum a intrat acest tip de încălțăminte în canonul modei?

De la măcelarii egipteni, prin stepele mongole, până la conacul Medici

Tocuri au fost inventate de egipteni. Lucrătorii măcelarului nu doreau să-și murdărească hainele, așa că purtau încălțăminte specială pentru a-i ajuta să evite contactul cu sângele de pe podea. Practicitatea tocurilor înalte a fost apreciată și de mongoli - maeștri de echitație. În secolul al XIII-lea, pantofii înalți cu toc se potrivesc bine în etrieri și le permiteau să rămână în șa chiar și în timpul manevrelor avansate. Prima mențiune a tocurilor înalte care ar fi trebuit să adauge înălțimea unei doamne și să o facă să arate frumoasă vine de la curtea Medici. Catherine de Medici a purtat pantofi cu toc înalt la nunta ei cu Prințul de Orleans, Henry de Valois. A fost începutul unei adevărate revoluții a modei, iar aristocrații francezi au preluat rapid noua tendință și curtea a fost plină de doamne purtând tocuri. Tocurile înalte în stil francez trebuiau să aibă talpă roșie și călcâi și o cataramă aurie de bun gust în față. Lovitura de stat din Franța din 1798 a suprimat cu succes moda încălțămintei aristocratice.

Fabricat în SUA, fizică și maniere ușoare și o creație de modă de Christian Dior

Pantofii cu toc înalt au fost uitați de aproape 100 de ani. Abia în 1888 s-a înființat prima fabrică de pantofi cu platformă în Statele Unite. Adevărata descoperire a venit atunci când fizica s-a alăturat construcției pantofilor pentru femei. Fizicianul Olbrecht Kliczka, care este considerat astăzi tatăl tocurilor înalte, a lucrat la forma și forma tocurilor înalte. Prototipurile nu au fost cele mai confortabile de purtat, dar au obținut rapid aprobarea doamnelor cu maniere ușoare. Abia în 1947 tocurile înalte au lovit din nou saloanele. Acest lucru a fost făcut de Christian Dior - un designer de modă care a publicat un desen celebru la nivel mondial al unei femei într-o jachetă albă, fustă evazată, pălărie trunchiată și tocuri înalte.

Cizmarul din toate timpurile și revoluția sexuală

Roger Vivera, un cizmar extrem de talentat, a lucrat pentru casa de modă Dior. El a fost cel care a întreprins proiectarea și producerea de pantofi din viziunea lui Christian Dior. Din mâna lui a venit cuponul aiguille - primii pantofi cu toc stiletto care a fost întărit cu oțel pentru a nu se rupe la mers. În primul rând, femeile se îmbracă pantofi cu toc pentru rochii și fuste lungi. Degetul rotund al pantofului, fulgerând de sub pliurile țesăturii, a inflamat simțurile masculine până la roșu. Treisprezece ani au trecut de la proiectul lui Dior la izbucnirea revoluției morale. Lumea a descoperit-o pe frumoasa și ademenitoarea Marylin Monroe, care iubea tocurile înalte. O clipă mai târziu, Twiggy a intrat pe scena modei - proprietarul unor picioare frumoase, pe care designerii au decis să le afișeze într-o mini-fustă și un set de tocuri înalte. Astfel, tocurile înalte și picioarele feminine subțiri și goale au devenit un simbol al atracției sexuale și al încrederii în sine. Lumea a luat-o razna după acești pantofi și, cu cât fustele au devenit mai scurte, cu atât tocurile erau mai înalte cu ele.

În prezent, tocurile înalte sunt, de asemenea, printre cele mai alese pantofi de damă, care adaugă farmec și încredere milioane de femei din întreaga lume. Se potrivesc perfect cu pantaloni cu pliuri, o fustă creion sau o rochie evazată în stilul anilor 50. Stilete frumoase în diferite culori sunt disponibile în magazinul online KeeShoes.