PM1 este termenul pentru particulele care conțin praf cu un diametru mai mic de 1 micrometru. Aceștia sunt cei mai mici, dar în același timp cei mai periculoși poluanți ai aerului, deoarece pot pătrunde în sistemul respirator și se pot stabili în plămâni.

Sunt asociate cu numeroase boli, cum ar fi astmul, bolile cardiovasculare și problemele respiratorii. În plus, ajunge cu greu în corpul nostru, este transportat în aer, dar după atingerea scopului, în cazul nostru este sistemul nostru respirator, poate avea efecte negative.

Detectarea și monitorizarea nivelurilor de PM1 este crucială pentru îmbunătățirea calității aerului în zona noastră. Datorită acestui fapt, este posibilă implementarea unor strategii adecvate care vizează reducerea emisiilor de poluanți. În orașele industriale precum Beijing și Delhi, nivelul PM1 depășește valorile limită și duce la probleme grave de sănătate pentru rezidenți.

Prin urmare, în activitățile noastre zilnice, ar trebui să fim atenți la ce poluanți absorbim. Din păcate, utilizarea masivă a mașinilor, arderea cărbunelui și funcționarea fabricilor din întreaga lume nu vor îmbunătăți calitatea aerului. Doar abordarea responsabilă a autorităților, utilizarea tehnologiilor ecologice și educarea publicului cu privire la riscuri pot contribui la reducerea emisiilor de PM1.