10 fapte amuzante despre pantofi pe care nu le știai!


Cu siguranță nu vă puteți imagina viața fără pantofi. Pe lângă faptul că vă protejează picioarele și vă permit să vă deplasați cu ușurință, vă permit să arătați grozav și să vă simțiți confortabil. De-a lungul istoriei, utilizarea lor s-a schimbat oarecum. Un exemplu perfect sunt tocurile înalte, care au fost purtate inițial de... bărbați! Verifică cu ce altceva te vom surprinde!

Lumea surprinzătoare a pantofilor

Vă întrebați cum au arătat primii pantofi din istorie? Sau poate vrei să știi povestea din spatele adidasilor pe care îi iubești? Ești interesat de înregistrări șocante? Vrei să cunoști curiozități inspiratoare din lumea pantofilor?

Nu te-ai fi putut descurca mai bine! Am adunat cele mai surprinzătoare fapte despre pantofi despre care probabil habar nu aveai!

# 1 Tocuri înalte rezervate… bărbaților

Aproape fiecare femeie are o pereche de pantofi cu toc înalt în colecția ei. Se potrivesc perfect cu rochiile și fustele, adaugă sex-appeal și sunt baza perfectă pentru stilul feminin.

Cu siguranță vei fi surprins că inițial tocurile înalte erau rezervate doar bărbaților și erau obișnuite pentru a... asigura siguranța în timpul mersului. Un toc jos pur și simplu a făcut piciorul mai stabil în etrier.

De-a lungul timpului, această tendință s-a răspândit în rândul clasei superioare, devenind un obiect al dorinței nu numai în rândul bărbaților, ci și în rândul femeilor.

Interesant este că istoricii au demonstrat că prima femeie care a purtat tocuri înalte a fost Catherine de Medici - o prințesă italiană care a trăit în secolul al XV-lea.

# 2 Primii pantofi din lume

Să mergem și mai departe înapoi în timp pentru a ne uita la primii pantofi fabricați vreodată. Cel mai vechi pantof găsit de arheologi datează din jurul anului 8.000 î.Hr.! Era o sandală făcută din scoarță de cicade, o plantă asemănătoare palmierului.

Cu toate acestea, arheologii sunt de părere că pantofii ar fi putut fi folosiți și mai devreme. Cu toate acestea, materialele folosite pentru realizarea lor au fost atât de instabile încât urma lor s-a pierdut iremediabil.

# 3 Pene ca o invenție din război

Apropo de istorie, pene au fost inventate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sărăcia cauzată de aceasta și lipsa depozitelor au făcut ca designerul italian să nu poată obține în niciun fel oțel pentru a crea știfturile.

Atunci Salvatore Ferragamo a avut ideea genială de a experimenta cu... plută. L-a atașat de talpa pantofului unei femei, creând primele pane din lume.

# 4 De la anvelope la... adidași

Adidașii au fost creați datorită unei invenții din 1839. Atunci producătorul american de anvelope - Charles Goodyear - a descoperit că cauciucul încălzit cu adaos de sulf devine elastic și durabil. Acest lucru a dus la crearea unor pantofi cu talpă de cauciuc.

Datorită faptului că mișcarea în ei era cu adevărat liniștită, se numeau „adidași”, care în engleză se referă la furiș.

# 5 Cei mai scumpi adidași din lume

În 2020, la una dintre licitații, un ofertant a doborât toate recordurile anterioare și a câștigat o pereche de adidași pentru... 560.000 de dolari SUA! 

Cel mai bine, pantofii au fost estimați inițial să se vândă cu 100.000-150.000 de dolari, dar Air Jordan 1 original purtat de Michael Jordan însuși semnat de starul baschetului a adus mult mai mult! 

Pentru comparație, cei mai scumpi pantofi din lume s-au vândut cu 660.000 de dolari. Era o pereche de papuci rubin pe care Judy Garland i-a purtat în Vrăjitorul din Oz.

# 6 Statistici inegale

Știați că un bărbat obișnuit deține 12 perechi de pantofi? Spre comparație, colecția de încălțăminte a unei femei statistice are până la 21 de perechi.

# 7 Înregistrați colecții

Crezi că cealaltă jumătate a ta are prea mulți pantofi? Cu excepția cazului în care cuplurile pot fi numărate în mii, poți sta liniștit!

Una dintre cele mai impresionante colecții îi aparține pictogramei pop Céline Dione. Numărul de pantofi pe care îi deține este aproape de 10 000. Vedeta își depozitează comorile într-un depozit special din Las Vegas.

Atenţie! Dependența de a cumpăra pantofi este o problemă reală. Dacă ai căzut în capcana shopaholismului, contactează un specialist care te va ajuta să lupți împotriva dependenței.

# 8 Un pas mic pentru un bărbat...

Neil Armstrong, care a aterizat pe Lună, a spus celebru după întâlnirea sa cu suprafața acesteia: „Acesta este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. Interesant este că pantofii în care a coborât pe lună au rămas acolo definitiv și nu a fost întâmplător! 

Încălțămintea legendarului astronaut lăsat pe Lună a fost menită să compenseze greutatea suplimentară a rocilor lunare pe care Armstrong le-a luat cu el înapoi pe Pământ.

# 9 Cea mai mare mărime de pantofi

Unii spun că mărimea nu contează. Când vine vorba de pantofi, nu putem fi absolut de acord cu această afirmație. Robert Wadlow, cel mai înalt bărbat cunoscut din istorie, a fost probabil de o părere similară.

Din cauza acromegaliei, a măsurat 2,72 m, iar pantofii pe care i-a purtat aveau mărimea... 71!

# 10 Dreapta sau stânga?

Potrivit unor copii, nu contează dacă pantoful stâng merge la piciorul drept sau invers. Producătorii de încălțăminte înainte de secolul al XIX-lea erau de o părere similară. Pantofii creați la acea vreme au fost proiectați pentru a se potrivi atât piciorului drept, cât și piciorului stâng.