Cine nu le cunoaște și cine nu le poartă? Sunt o icoană a secolului XX: JEANS!
Primele modele de denim au fost create în Europa în secolul al XIX-lea, dar versiunea pe care o cunoaștem astăzi a fost creată în 1873 de Jacob Davis și Levi Strauss din San Francisco, care era un orășel cuprins de o cursă a aurului. Cercetătorii de aur aveau nevoie de haine durabile, ieftine și confortabile și, prin urmare, ușor de fabricat. O idee inovatoare a lui Davis și Strauss a fost aceea de a întări cusăturile și buzunarele cu nituri de cupru. Interesant este că primii pantaloni din denim nu erau nasturii, ci legați de talie. Modelul de cea mai înaltă calitate a primit numărul 501 și a devenit rapid îmbrăcămintea de lucru a tăietorilor de lemne, a fermierilor și, mai presus de toate, a cowboy-urilor. Cu toate acestea, istoria „clasei muncitoare” a blugilor este doar un preludiu pentru marea lor carieră.
În anii 1950, blugii au fost îmbrăcați de adolescenți americani rebeli și au fost în mod evident influențați de vedetele marelui ecran: Marilyn Monroe (în blugi a jucat în filmul „On the Edge”) și James Dean (în „Rebel Without o cauza"). Apoi au apărut și cămăși din denim și alte accesorii. Atunci blugii au devenit un simbol al modei pentru tineri. În anii 1970, blugii au devenit uniforma tinereții rebele. Clopote, păr lung și genți din denim pe care hippii le făceau din blugi vechi. În anii 90, popularitatea blugilor a explodat! Denimul ar putea și ar trebui să fie orice: pantaloni, cămașă, sacou, pantofi, poșetă și bentiță. Îți amintești asta din serialele americane? La fel de mult ca un păr pe cap! Și mai departe? Tăieturile și culorile au continuat să se schimbe. S-au întors și s-au dus la fundul dulapului, clopote, tuburi, moloz, cu găuri, cu cusături, bile ...
Blugii au apărut în Polonia în anii 1950. Le puteți obține doar în magazine exclusive - Peweks sau magazine second-hand, unde puteți cumpăra haine „excedentare”. La acea vreme, costau salarii de câteva luni și, alături de Pepsi-Cola, erau produsul cel mai dorit de tineri. La fel ca în SUA, pantalonii denim au fost popularizați de tinere vedete de scenă și cinema.
Cu toate acestea, denimul nu este doar despre pantaloni și cămăși. Denimul s-a răspândit și la accesorii. Până în ziua de azi, poți întâlni pe străzi oameni îmbrăcați în denim total. Aceasta este o tendință de acum câteva sezoane, dar anul acesta denimul domnește ca accesoriu purtat pe picioare! Ce zici de pantofii din denim?
Pantofii din denim (sau pantofii din țesături asemănătoare denimului) ar putea adăuga cu ușurință o notă de nonșalanță ținutei sau îi pot conferi un aspect casual. Purtarea de balerini din denim cu o fustă ne va face să arătăm mai puțin formal, iar adidașii din denim cu pantaloni colorați vor funcționa excelent în toate stilizările de vară și weekend. Iată-le, ai deja un ochi? :)