Cum îmi dezinfectez pantofii? Dezinfectarea eficientă a pantofilor


Dezinfectarea pantofilor este o activitate crucială pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Ar trebui efectuată sistematic, însă unele situații obligă la intensificarea activităților de dezinfectare. Care sunt aceste situatii? Cum să dezinfectați pantofii astfel încât să fie în siguranță în utilizarea de zi cu zi și cum să o faceți eficient? Articolul de azi este despre dezinfectarea pantofilor.

De ce merită dezinfectarea pantofilor?

Dezinfectarea pantofilor are ca scop împrospătarea, eliminarea mirosurilor neplăcute, dar mai ales scăparea de acumulare. în interiorul lor bacterii și ciuperci.

Factorii descriși mai sus sunt cauzați, printre altele, de transpirația excesivă a picioarelor, dar și de expunerea pantofilor la contactul frecvent cu apa și uscarea insuficientă a pantofilor. Mediul umed, combinat cu temperatura ridicată din interiorul pantofilor, este un mediu ideal pentru multiplicarea agenților patogeni. Acest lucru, la rândul său, duce cu ușurință la multe boli grave ale picioarelor, cum ar fi micoza care este greu de îndepărtat.

Dezinfectarea pantofilor este, de asemenea, responsabilitatea persoanelor care tratează bolile fungice ale picioarelor și atunci când cumpără pantofi uzați. Magazinele din ce în ce mai populare de second hand sunt o modalitate excelentă de a cumpăra articole valoroase la prețuri atractive, dar trebuie să rețineți că decontaminarea pantofilor lumpex este chiar o necesitate.

Dezinfectarea regulată este recomandată și pentru pantofii sport și pantofii de lucru care sunt în contact frecvent cu picioarele transpirate. Nu vă lăsați pantofii să devină un habitat al bacteriilor și ciupercilor patogene.

Cum îmi dezinfectez pantofii?

Vă puteți dezinfecta eficient pantofii în mai multe moduri. Printre acestea veți găsi atât metode profesionale, cât și acasa, care sunt o alternativă bună. Merită să subliniați, totuși, că dezinfectarea pantofilor trebuie efectuată în mod regulat, chiar și zilnic, așa că alegeți metoda care vă va fi cel mai ușor de testat. Dacă nu vă permiteți dezinfecția zilnică, faceți-o cât mai des posibil.

Metode profesionale de dezinfectare a pantofilor

  • Inserții antibacteriene și antifungice. În magazinele de încălțăminte, puteți găsi cu ușurință branțuri cu acest efect. În plus, nu este o cheltuială costisitoare, așa că merită cu siguranță să investești în protecție suplimentară pentru pantofi și picioare. Acest produs neutralizează perfect mirosurile neplăcute care însoțesc înmulțirea microorganismelor și, de asemenea, conține nanoparticule de argint și silice împiedicând dezvoltarea microorganismelor patogene. Tampoanele antibacteriene sunt disponibile în multe variante interesante de parfum, pentru un sentiment și mai mare de prospețime.

  • Pregatire pentru dezinfectarea pantofilor. Un alt produs specializat care este de neinlocuit in dezinfectarea pantofilor. Preparatele disponibile în magazine prezintă o serie de proprietăți valoroase, cum ar fi proprietăți antibacteriene și fungicide. Dezinfectanții sunt de obicei sub formă de aerosol, ceea ce face aplicarea foarte ușoară.

Modalități de casă de dezinfectare a pantofilor

Pe lângă metodele menționate mai sus, remediile casnice merită și ele atenție. Avantajul lor este eficiența bună și nu este nevoie să cheltuiți bani suplimentari. În plus, produsele utilizate pentru dezinfecție sunt disponibile pe scară largă în aproape fiecare casă.

  • Alcool sau spirt denaturat. Una dintre cele mai populare și eficiente metode. Înmuiați cârpa cu lichidul ales, apoi ștergeți bine interiorul pantofului. Pentru a spori efectul, puteți lăsa cârpa înmuiată în pantof timp de câteva ore.

  • Bicarbonat de sodiu. Produsul este disponibil în fiecare gospodărie și poate fi folosit pentru curățarea și dezinfectarea încălțămintei. Turnați bicarbonatul de sodiu în interiorul pantofului și lăsați-l să stea câteva ore sau peste noapte, apoi îndepărtați bine pudra. Soda are un efect dezinfectant, motiv pentru care va fi grozav la îndepărtarea mirosurilor neplăcute și la dezvoltarea microorganismelor. 

  • Formol. Un preparat cu o aroma foarte intensa si puternice proprietati dezinfectante. Ca și în cazul alcoolului spirt sau denaturat, trebuie să înmuiați o bucată de cârpă cu lichid, să ștergeți interiorul pantofului și să-l lăsați câteva ore.

  • Pantofi înghețați. O metodă sigură și folosită frecvent care îngheață bacteriile. Pune pantofii într-o pungă de plastic și apoi depozitează-i la congelator peste noapte.

Primul gând atunci când trebuie să vă împrospătați pantofii este să-i spălați în mașina de spălat. Desigur, aceasta este una dintre modalitățile recomandate, dar înainte de a vă arunca pantofii în tambur, trebuie să știți că mai întâi - nu toți pantofii pot fi spălați la mașină, iar în al doilea rând - spălarea nu va fi suficientă pentru sporii de pecingine. În plus, acestea pot rămâne în interiorul mașinii de spălat în timpul spălării și apoi transferate pe haine.

Una peste alta, spălarea pantofilor în mașina de spălat va îndepărta petele minore și murdăria. Daca, in schimb, scopul tau este dezinfectarea pantofilor, o solutie mult mai buna si mai sigura va fi sa folosesti metodele prezentate in articolul de mai sus.