Cum se îndepărtează mucegaiul de pe pantofi?


Când vă pregătiți pantofii pentru noul sezon, puteți întâlni o surpriză neplăcută. Învelișul alb pe pantofi, ușor de remarcat mai ales pe pantofii negri, se poate dovedi a fi mucegai. Uneori culoarea înfloririi este gri, verzui sau maro. Cu siguranță îl veți recunoaște după mirosul neplăcut de mucegai caracteristic pivnițelor. O astfel de matriță poate fi găsită atât pe încălțăminte din piele naturală, cât și din plastic. Cum să te descurci? Cum se îndepărtează mucegaiul de pe pantofi?

De unde vine mucegaiul pe pantofi?

Formarea mucegaiului este favorizată de condițiile umede în care pantofii sunt folosiți sau depozitați. Factorul care cauzează mucegaiul este depozitarea pe termen lung a încălțămintei umede care nu a fost bine uscată când a fost umedă, dar și păstrarea încălțămintei în locuri umede, de exemplu într-un subsol. Mucegaiul se formează datorită multiplicării ciupercilor saprofite. Miceliul lor se dezvoltă pe încălțăminte, acoperindu-l cu o „haină de piele de oaie”, care este un fenomen dăunător al mucegaiului.

Cum scap de mucegaiul pantofilor?

Dacă profilaxia a eșuat și s-a format mucegai pe pantofi, există modalități de a scăpa de ea. O modalitate dovedită de a îndepărta mucegaiul este utilizarea metodei ecologice oțet cu apă. Înainte de aceasta, încercați să curățați matrița cu o perie uscată și dură pentru pantofi. Acest lucru trebuie făcut ușor, astfel încât matrița să nu pătrundă mai adânc. Reziduul este cel mai bine îndepărtat cu o cârpă umedă. Curățarea corectă implică spălarea pantofilor cu o soluție 1: 1 de oțet și apă. Ulterior, se recomandă uscarea pantofilor cu un prosop de hârtie sau o cârpă uscată. Pantofii curățați în acest mod trebuie lăsați să se usuce într-o cameră bine ventilată, de preferință lângă încălzitor toamna și iarna (dar nu pe el sau sub el, astfel încât pantofii să nu se deformeze). O altă metodă este de a folosi ulei de terebentină și glicerină. Mai întâi, pulverizați suprafața pantofului cu ulei, apoi frecați glicerina în partea superioară din piele.

Cu toate acestea, metodele de mai sus nu vor funcționa pentru pantofii din piele de căprioară sau materiale. Aici ar trebui să utilizați alcool sau alt procent ridicat de alcool sau apă de amoniac (o soluție de amoniac cu apă). Cu toate acestea, nu există nicio garanție că curățarea matriței dintr-un material atât de solicitant va avea succes. Nu uitați să continuați cu precauție și să nu repetați această procedură de multe ori, deoarece alcoolul cu un procent ridicat poate usca pielea și, prin urmare, duce la distrugerea pantofilor.

Dacă, în ciuda eforturilor depuse, mucegaiul nu a dispărut sau a reapărut și pantofii miros de mucegai, puteți încerca să folosiți un agent mai puternic sau să dați pantofii cizmarului. Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați acest fenomen neplăcut, ar trebui să aveți grijă și întreținere adecvată a încălțămintei. Soluția finală, dar cel mai des aleasă, este achiziționarea de pantofi noi. Deci dacă ești vechi pradă mucegăit și nu vrei să lupți cu raidul, poate că îți vor plăcea modelele botine plate negre cu catarame Y225 sau Marquiz Genti negre calde din blană. Pentru bărbați, totuși, îl recomandăm Ghete Chelsea, de exemplu. Botine din piele maro sau Ghete din piele pe fermoarul Nikopol 702.

Cum să evitați mucegaiul pe pantofi?

 • Ar trebui să vă curățați pantofii după fiecare utilizare, de preferință cu o perie și apă curată.
 • De asemenea, ar trebui să spălați partea interioară a pantofului și spălați tălpile interioare.
 • Pantofii umezi trebuie uscați încet, de preferință la temperatura camerei, într-o cameră ventilată sau în aer liber. În acest scop, pantofii nu trebuie să fie uscați pe un radiator sau cu un uscător de păr, deoarece acest lucru poate provoca crăparea sau deformarea pantofilor.
 • Produsele adecvate trebuie utilizate pentru îngrijirea încălțămintei. Piele de cereale necesită ungere. Piele de căprioară și nubuc nu pot fi tratate cu lacuri și creme pentru piele de cereale. Atunci când pantofii sunt confecționați din materiale impermeabile, este necesară impregnarea și epilarea corespunzătoare a pantofilor.
 • Elementele metalice din încălțăminte, cum ar fi elementele de fixare și ochiurile pentru șireturi, trebuie unse pentru a preveni rugina.
 • Se recomandă evitarea spălării încălțămintei în mașina de spălat.

Cum se păstrează pantofii, astfel încât să nu putrezească?

Depozitarea adecvată a încălțămintei nu este lipsită de importanță pentru prevenirea mucegaiului pe încălțăminte. Păstrați întotdeauna încălțăminte curată și uscată în dulapuri. Cel mai bun mod de a vă menține pantofii în formă este să folosiți copaci de pantofi sau alte materiale de umplutură, cum ar fi cartonul sau ziarele. Pentru a proteja pantofii de praf, deformare și, în același timp, pentru a nu aglomera interiorul, producătorii oferă diverse metode de depozitare. În funcție de spațiul disponibil, încălțămintea poate fi depozitată în dulapuri pentru pantofi, organizatoare și dulapuri. Există diverse opțiuni pe piață pentru depozitarea pantofilor în interior: pe rafturi, șine, scări, rafturi. În plus, vă puteți asigura încălțămintea și, în același timp, puteți păstra ordinea utilizând una dintre soluțiile enumerate mai jos:

 • Cutii din lemn - sunt un loc ideal pentru depozitarea încălțămintei, oferă o durabilitate relativ lungă în comparație cu cutiile de carton. Acestea oferă suficient spațiu, protejează împotriva luminii și asigură o circulație adecvată a aerului. Sunt recomandate de producătorii de încălțăminte de cea mai înaltă calitate.
 • Cutii pentru pantofi - formă ieftină, ușor accesibilă, în magazine putem găsi cutii din carton, plastic și țesături.
 • Huse - vom economisi spațiu, dar nu vom asigura o separare adecvată de alte încălțăminte din garderobă. Există chiar și pungi parfumate pe piață.
 • Cuierele - o soluție bună pentru cizme și cizme înalte, prin prinderea superioară cu cleme. Cel mai bine este să-l asigurați, de exemplu, cu un carton sub clemă, astfel încât să nu lase amprenta pantofilor din piele.
 • Organizatoare pentru ușa sau peretele dulapului - o soluție ieftină. Organizatoarele din stofă cu buzunare patch-uri vă permit să vă păstrați garderoba ordonată.

Dacă urmați sfaturile de mai sus, aveți grijă și depozitați în mod corespunzător pantofii, mucegaiul probabil nu îi va ataca. Cu toate acestea, dacă se întâmplă, sfaturile noastre cu privire la modul de îndepărtare a mucegaiului din pantofi ar trebui să fie utile. În caz contrar, este timpul să faceți o nouă achiziție - un model vă va atrage cu siguranță atenția asupra KeeShoes!