De unde au venit adidașii? Istoria celor mai populari pantofi sport


Adidașii sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai populare și mai purtate pantofi. Acestea leagă generații și profesii - sunt purtate de vedete rock, actori, jurnaliști, bloggeri, precum și de copii din școala primară. Moda pentru tălpile albe caracteristice se întâmplă în lume continuu de câteva zeci de ani. De unde au venit adidașii și ce le-a făcut atât de faimoși?

Revoluția cauciucului

Talpa adidașilor - cel mai caracteristic element al lor - este din cauciuc. Așteptați, Webster a venit prima dată cu ideea de a folosi acest material pentru a face pantofi în 1832. Ideea sa s-a dovedit a fi un ochi de taur, așa că a brevetat-o ​​rapid. O soluție modernă a fost folosită la pantofii sport care erau purtați cu nerăbdare de bicicliști și obișnuiau să joace cricket. Ideea de a face pantofi sport adevărați cu tălpi de cauciuc a lovit capul lui Joseph William Foster. Fondatorul unei mici fabrici englezești, deschisă în 1890, a văzut potențialul cauciucului. Carisma sa a făcut ca micile afaceri să fie recunoscute, iar marca Reebok este cunoscută în toată lumea până în prezent.

O stea se naște

Pantofii produși de Foster nu semănau încă cu modele sportive cunoscute. O dată importantă în istoria adidașilor este anul 1908. În Statele Unite, marchizul M. Converse a decis să creeze o pereche de pantofi sport pentru jucătorii de baschet. A proiectat pantofi ușori care ajungeau deasupra gleznei cu o talpă groasă de cauciuc. Caracteristic, tălpi albe și un vârf întunecat al materialului, plus o stea pe gleznă - așa arătau primii adidași All Stars. Simbolul mărcii a supraviețuit până în prezent. Privind pantofii, putem recunoaște în câteva secunde dacă cineva are Converse originale, iconice, pe picioare.

Drumul spre vârf

Adidași a dus la culmile popularității Charles "Chuck" H. Taylor - vedetă de baschet. El a fost cel care a arătat lumii tălpile albe pe podeaua terenului de baschet. El a fost de acord să facă publicitate Conversa după ce a făcut câteva corecturi la încălțămintea originală. Apoi totul s-a întâmplat foarte repede. Colegii și prietenii, și mai ales fanii lui Chuck, își doreau pantofii preferați pe picioare. Lumea sportului a stabilit o nouă tendință, pe care strada a urmat-o rapid. Adidașii au inundat orașele SUA.

Adidași în slujba patriei

Armata a apreciat confortul și versatilitatea adidașilor. Cizmele au devenit un echipament obligatoriu pentru soldați în anii 40 și 50 ai secolului trecut. S-a dovedit că uniformele poartă pantofi cu tălpi de cauciuc și în haine simple. Ghetele militare preferate ale adidașilor? A fost o recomandare excelentă și necesară pentru marca Converse.

Rock'n'roll - adidași în mâinile subculturilor

În anii 1950 și 1960, pantofii și-au găsit drumul către picioarele tinerilor din întreaga lume, fascinați de noile tendințe în muzică. Adidașii au devenit un simbol al revoluției culturale și un element important al mișcării florii. De atunci, pantofii cu talpă albă din cauciuc au fost complet acceptați de vedetele muzicale. În deceniile următoare, membrii celor mai mari trupe și soliști i-au fondat pentru concertele lor, întâlniri cu fani sau cumpărături. Kurt Cobain și Axl Rose obișnuiau să meargă la Converses în anii '90. În prezent, le putem vedea idolul adolescent - Justin Bieber în ele.

Adidași în Polonia

Pantofi de sport au fost produse în Polonia în anii 1930 de către compania Stomil. Adidașii au fost cele mai alese încălțăminte pentru drumeții - de unde și numele lor: „Vagabond” înseamnă un rătăcitor sau un rover.

Istoria adidașilor este extrem de fascinantă. Gândul la utilizarea eficientă a tălpilor de cauciuc s-a răspândit în întreaga lume și din Europa a mers în Statele Unite. Pantofii sport de pe terenul de baschet au devenit rapid echipamente obligatorii pentru armată și au devenit în curând modelul preferat al vedetelor. Astăzi, steaua caracteristică de pe gleznă este cunoscută în întreaga lume, iar Converse este unul dintre cei mai îmbrăcați pantofi.